Tähden tunnistaminen

Taulukosta haettaessa

  1. Jos olet pohjoisella pallonpuoliskolla, käytä mittaamaasi tosisuuntimaa taulukon paikallisen tuntikulman LHA arvona. Jos olet eteläisellä pallonpuoliskolla, ja tosisuuntima on suurempi kuin 180°, käytä LHA arvona lukua tosisuuntima - 180°. Jos tosisuuntima on vähemmän kuin 180°, käytä LHA arvona 180° - tosisuuntima.
  2. Käytä mittaamasi taivaankappaleen korkeutta taulukon deklinaationa.

Taulukosta lukemasi taivaankappaleen korkeus (Hc) on taivaankappaleen oikea deklinaatio. Jos päädyt CONTRARY alueelle, on deklinaatio eteläistä jos latitudisi on pohjoista ja päinvastoin. Taulukosta lukemasi Atsimuutin arvo on taivaankappaleen oikea paikallinen tuntikulma LHA tällä tavalla muutettuna.

Jos sijaintisi latitudi ja taulukosta lukemasi deklinaatio (johon siis käytät mittaamasi korkeutta horisontista) ovat SAME alueella taulukossa, käytä näitä kaavoja.

  • Jos tosisuuntima on väliltä 0 – 180, on oikea taivaankappaleen LHA = 360° - atsimuutti
  • Jos tosisuuntima on 180° - 360°, on oikea taivaankappaleen LHA = atsimuutti

Jos sijaintisi on pohjoista leveyttä ja päädyt taulukkokirjassa CONTRARY alueelle, käytä näitä kaavoja.

  • Jos tosisuuntima on väliltä 90° - 180° on taivaankappaleen LHA = 180° + atsimuutti
  • Jos tosisuuntima on väliltä 180° - 270° on taivaankappaleen LHA = 180° - atsimuutti

Jos latitudisi on eteläistä leveyttä ja päädyt taulukkokirjassa CONTRARY alueelle, käytä seuraavia kaavoja:

  • Jos tosisuuntima on väliltä 0° - 90° on LHA = 180° + atsimuutti
  • Jos tosisuuntima on väliltä 270° - 360° on LHA = 180° - atsimuutti

Tämä on mahdollista koska taulukkoon on laskettu nauttisen kolmion eri ratkaisuja. Kun olet tunnistamassa tähteä, on ongelma edelleen pallotrigonometrisen kolmion ratkaiseminen. Olisi tietysti mahdollista tehdä toinen taulukkokirja vain tähden tunnistamislaskuihin. Siinä olisi kuitenkin täsmälleen samat luvut kuin jo paikantamiseen käytetyssä kirjassa, mutta taulukon sivujen, rivien ja sarakkeiden nimet olisi vaihdettu yllä olevien sääntöjen mukaan. Hyllytilan ja kukkaron sijasta voidaan kuluttaa navigaattorin päätä yllä mainituilla säännöillä ja käyttää toiseen tarkoitukseen tehtyä taulukkokirjaa tähden tunnistamiseen.


Hamburg VII 2013