Miten tähtitaivas muuttuu kun matkustat päiväntasaajalle

Kuvitellaan että sinulla on supervoimat ja pystyt pysäyttämään maapallon pyörimisen siihen tilanteeseen että Alnilam ja Capella ovat suoraan edessäsi. Ota evästä reppuun ja lähde kävelemään kohti päiväntasaajaa. Matkallasi kohti päiväntasaajaa vetää maan vetovoima sinua koko ajan kohti maan keskipistettä ja asentosi avaruudessa muuttuu. Kun olet päässyt leveyspiirille 45°, on näkemiesi tähtien asema muuttunut. Capella on nyt suoraan yläpuolellasi, Alnilam ei enää ole horisontissa vaan on noussut sen yläpuolelle. Jos mittaisit näkemäsi horisontin ja Alnilamin kulman, huomaisit että se on täsmälleen 45°. Samoin takanasi on Pohjantähti laskenut kohti horisonttia. Se ei enää ole pääsi yläpuolella vaan takanasi, myös 45° horisontin yläpuolella.

Zeniitti on piste taivaanpallolla suoraan pääsi yläpuolella. Kun olit pohjoisnavalla, oli Pohjantähti suoraan yläpuolellasi, zeniitissä. Nyt yläpuolellasi, zeniitissä, on Capella. Riippumatta siitä missä olet, jos näet Capellan suoraan yläpuolellasi, Pohjantähden 45° horisontin yläpuolella ja Alnilamin 45° horisontin yläpuolella, voit olla varma että olet itse 45° leveyspiirillä. Itseasiassa, pelkästään Capellan tai Pohjantähden näkeminen tässä asemassa riittäisi, jotta voit päätellä olevasi 45° leveyspiirillä. Alnilamiin yksin et voi luottaa tässä tilanteessa, koska et voi olla varma missä suunnassa näet sen. Siitä lisää myöhemmin.

Pituuspiiristä et voi näistä tähtien asennosta sanoa vielä mitään. Se riippuu siitä missä asennossa maa on jalkojesi alla, mihin kohtaan satuit pysäyttämään sen kun lähdit kohti Alnilamia. Koska kuljet pyörimisliikkeensä pysäyttäneellä maapallolla pohjoisnavalta suoraan kohti etelää, kuljet jotain pituuspiiriä pitkin. Me emme juuri nyt tiedä, tai edes välitä siitä oletko menossa päiväntasaajalle Pariisin, New Yorkin vai Pekingin kautta.

Jatka matkaa kohti päiväntasaajaa. Alkaa olla jo lämpimämpää ja voit jättää turkin pois.

Kun saavut päiväntasaajalle, näyttää tilanne tältä.

 

 

 

 

Nyt sinulle alkaa toivottavasti valkenemaan miten leveyspiirin voi määritellä. Tässä esimerkissä on tehtävää yksinkertaistettu pysäyttämällä maapallon pyöriminen ja asettamalla tähdet suoralle linjalle pohjois-eteläsuunnalla. Niiden sanotaan olevan yläkulminaatiossa. Silloin niiden korkeus taivaalla horisontista on korkeimmillaan.

Toinen hyvä termi muistaa on zeniitti. Siten nimitetään kohtaa taivaalta, joka on suoraan pääsi yläpuolella. Kun olit pohjoisnavalla, oli Pohjantähti zeniitissä, suoraan pääsi päällä. Kun olit leveyspiirillä 45°, oli Capella zeniitissä. Kun kävelit kohti päiväntasaajaa, siirtyi Alnilam horistontista yhä ylemmäs ja ylemmäs kunnes se oli päiväntasaajalla pääsi päällä, zeniitissä.

 


Hamburg VII 2013