Hamburg VII

Meri on auttamattomasti lumonnut meidät. Maalla meille paras reitti kulkee aina rantatietä. Vesillä paras kulkuneuvo on purjevene. Olimme pitkään ilman omaa venettä ja vuokrasimme muiden veneitä korvikkeeksi. Veneen omistaminen Suomessa vaatii annoksen hulluutta. Kesä on lyhyt ja vene suurimman osan ajasta pukeilla maalla. Jos merellä liikuttaisi vain kylmän järjen valossa, olisimme mekin jatkaneet veneiden vuokraamista. Koska meitä ei järki määräile, selasimme myytäviä veneitä vuosia ja lopulta teimme löydön, jota emme voineet ohittaa.

Hamburg "Hamu" VII on unelmiemme täyttymys. Sen runko on vanhojen mittasääntöjen muovaama ja meidän silmissä kauniimpi kuin modernit leveä- ja pystyperäiset avotuulihirmut. Sen takila on melko moderni. Mastot ovat 60-luvulla ylimitoitettua paksua alumiinia. Runko ja rakenteet on tehty kestämään valtameret ja myös koeteltu niissä. Aallokossa Hamun syvä pohja ja runsas massa ovat rauhallisempia ja tuntuvat turvalliselta tasapohjaisiin nykyveneisiin verrattuna. Sisältä se on tyylikäs, tilava ja asuttava.

Hamu on purjevene. Halutessaan Hamun mastoihin saa nostettua kunnioitusta herättävän määrän kangasta. Vene on tehty purjehtimaan ja siksi moottorina on suhteellisen pienitehoine puksutin.

Meille Hamburg VII on taideteos,  22 tonnin purjehtiva puuveistos, luonnon instrumentti. Meistä juuri puuvene näyttää, tuntuu, kuulosta ja tuoksuu oikealta. Se herättää tunteita. Sen lakattua pintaa on pakko silittää. Sen laitaan liplattavat laineet kertovat menneistä ja tulevista matkoista. Laiturilla kävellessä sitä on mahdoton ohittaa pysähtymättä. 

Suurin osa veneenostajista valitsee materiaaliksi lasikuidun. Kookkailla puisilla purjeveneillä on pienet markkinat ja pieni tarjonta. Uusia ei juuri tehdä. Yritimme vakuuttua muiden materiaalien käytännöllisyydestä, mutta puuveneen lumo oli meitä vahvempi. Kerta toisensa jälkeen huomasimme innostuvamme vain klassikoista. Puu valitsi meidät.

Hamuun mahtuu koko perheemme lisäksi muutama vieras. Sosiaalinen luonteemme ei halua eristäytyä edes merellä. Me haluamme tarjota kokemuksia myös muille. Hamburg VII:n koko antaa mahdollisuuden laajentaa merenkäyntiä harrastuksesta pidemmälle ja tarjota charteria ainutlaatuisella purjeveneellä. Olemme hyvin tietoisia, ettei Suomen lyhyessä kesässä pysty saamaan kyytiin tarpeeksi maksavia asiakkaita, että sillä pystyisi edes kattamaan Hamun kulut. Meistä ajatus on silti innostava.

Haluamme jakaa kokemuksen aalloilla liikkumisesta. Viimeistään köysiä irroittaessa päästää huomaamattaan irti maallisista huolistaan. Ollessaan rauhallinen meri tyynnyttää levottoman mielen. Vesilinjassa tieltä väistyvää vettä voi katsoa ja kuunnella kuin tulta nuotiolla. Railakkaampi meri ei anna aikaa ajatella toissijaisia huolia. Määrätietoisessa tuulessa ja täysin purjein vene koettelee kuntoa, taitoa ja luonnetta. 

Jukka & Marina


Hamburg VII 2014