Tähtien korkeuden muutos pohjoisnavalla, päiväntasaajalla ja niiden välissä

Pohjoisnavalla kaikki tähdet pysyvät samalla korkeudella horisontista ja ne näyttävät maapallon pyöriessä kiertävän sinun ympäri, kerran 24 tunnissa.

Alhaalta ylöspäin katsottaessa näyttää tältä.

Maan pyöriessä tähdet pyörivät taivaan pohjoisnavan ympäri. Pohjantähti näyttäisi pysyvän lähes paikallaan, koska se sijaitsee hyvin lähellä taivaan pohjoisnapaa. Tähdet eivät nouse tai laske. Ne pysyvät jatkuvasti samalla korkeudella horisontista.

Kun tullaan jonnekin pohjoisnavan ja päiväntasaajan väliin, maan pyörimisen aiheuttama näennäinen tähtien liike näyttää maan asukkaalta erilaiselta. Pohjantähti pysyy pohjoisessa paikallaan, Helsingissä 60° pohjoisen horisontin yläpuolella, ja muut tähdet pyörivät sen ympäri. Riippuu yön pituudesta, joka puolestaan riippuu vuodenajasta, ehtiikö idästä illalla nousseet tähdet laskea läntisen horisontin taakse ennen kuin aurinko nousee. Talvella ne ehtivät hyvinkin ja me ehdimme nähdä yön aikana ison osan taivaanpallosta.

Pohjoisnavan läheisyydessä olevat tähdet eivät laske horisontin alle. Ne nousevat pohjoisnavan eteläpuolella korkeammalle horisontista ja kiertäessään pohjoisnavan pohjoispuolelle laskevat lähelle horisonttia ollen suoraan pohjoisessa alakulminaatiossaan taivaan alameridiaanilla.

Alhaalta ylöspäin näyttää Suomessa jotakuinkin tältä.

Pohjantähden pohjoispuolella näkyvät tähdet nousevat lännestä itäänpäin, kiertäen Pohjantähteä. Ollessaan pituuspiirilläsi, suoraan etelä-pohjoissuuntaisella viivalla keskellä taivasta, ne ovat yläkulminaatiossaan ja ylimmillään horisontista.

Pohjantähden eteläpuolella tähdet nousevat lännestä kohti yläkulminaatiota ja lopulta laskevat länteen.

Kaikki tämä liike johtuu maapallon pyörimisestä allasi. Tosiasiassa tähdet pysyvät paikallaan. Sinä liikut maapallon pyöriessä.

Päiväntasaajalla tähtien näennäinen liike on erilaista edellisiin esimerkkeihin verrattuna. Päiväntasaajalla taivaan pohjoisnapa ja taivaan etelänapa ovat horisontissa. Taivaan meridiaanin alaosa on kokonaan horisontin alla. Kaikki tähdet nousevat itäisestä horisontista kohti ylämeridiaania ja laskevat länteen.


Hamburg VII 2013