Nauttinen kolmio

Nyt on käyty läpi kaikki nauttisen kolmion osat. Nauttiseksi kolmioksi sanotaan kolmiota jonka muodostaa taivaan pallolle zeniitti, taivaan napa ja jokin taivaankappale.

Jos tunnet tähden koordinaatit, eli sen deklinaation ja paikallisen tuntikulman ja mittaat tähden korkeuden horisontista, voit laskea leveyspiirisi.

Paikallinen tuntikulma on laskettavissa jos tiedät atsimuutin tai tosisuuntiman ja tähden deklinaation. Katso yllä olevaan kuvaa. Atsimuutti tai tosisuuntima kertoo missä suunnassa tähden projektiopiste on sinuun nähden. Tähden projektiopiste on siis jossain sillä isoympyrällä, joka kulkee sinun kauttasi ja sen kulma on pituuspiiriisi nähden atsimuutin verran. Jos deklinaatio on 0°, on tähden projektiopiste silloin siinä kohdassa missä isoympyrä ja päiväntasaaja leikkaavat. Jos deklinaatio on enemmän kuin 0° ja pohjoista, on projektiopiste päiväntasaajan pohjoispuolella, deklinaation verran päiväntasaajasta pohjoiseen.

Vastaavasti, jos tunnet latitudisi, paikallisen tuntikulman (LHA) ja tähden deklinaation, voit laskea sen korkeuden horisontista havaintopaikastasi nähtynä. Muista että paikallinen tuntikulma muuttuu jatkuvasti maapallon pyöriessä, yhden asteen joka neljäs minuutti.


Hamburg VII 2013