Deklinaatio on hyvin tärkeä termi. Tähden deklinaatio kertoo miten korkealla tähti on horisontista, jos seisot katsomassa sitä pohjoisnavalla. Pohjantähti on silloin melkein suoraan pääsi päällä. Deklinaatio kerrotaan asteina, kunka suuri on kulma horisontin ja tähden välissä kun seisot pohjoisnavalla.
Edellä olevan toivottavasti ymmärrät aikaisemman perusteella. Useimmiten deklinaatio määritellään toisella tavalla, mutta luku on sama ja minusta edellä esitetty on helpompi ymmärtää. Muissa oppikirjoissa sanotaan deklinaation kertovan miten paljon tähti on päiväntasaajan muodostaman tason ylä- tai alapuolella. Koska pohjoisnavalla seisoessasi olet 90° kulmassa tähän tasoon nähden, tämä on sama asia kuin että miten korkella tähti on pohjoisnavalla horisontistasi.
Kun puhutaan auringon ja kuun deklinaatiosta, niiden korkeus horisontista pohjoisnavalla ei olekaan sama kuin niiden deklinaatio vaan vähän pienempi. Syy tähän on että aurinko ja kuu ovat niin paljon lähempänä maata kuin tähdet että on väliä katsotaanko niitä päiväntasaajalta vai pohjoisnavalta. Katselukulma on eri. Tästä lisää myöhemmin. Tähden deklinaatio ei päivästä toiseen tai edes vuodesta toiseen käytännössä juuri muutu. Alla näet muutamien tähtien deklinaatiot (dec).
Pohjoinen deklinaatio tarkoittaa, että tähti on päiväntasaajan määrittelemän tason pohjoispuolella (N) ja eteläinen deklinaatio (S), että se on päiväntasaajan eteläpuolella. Alnilam on itseasiassa 1° tason eteläpuolella. Tämä tarkoittaa että periaatteessa se on horisontin alapuolella kun seisot pohjoisnavalla. Muun muassa valon taittumisen takia ilmakehässä näet aina jonkin verran horisontin alapuolelle. Siksi sinun pitäisi pystyä näkemään Alnilam myös pohjoisnavalta. Jos joskus menet sinne, lähetä tekstari ja kerro jos olen väärässä.
Yllä olevassa kuvassa Suhail ja Diphda ovat esimerkkejä tähdistä, joita et näkisi pohjoisnavalta. Huomaa myös että näiden tähtien projektiopiste maan pinnalla on täsmälleen samalla leveysasteella kuin mikä on tähden deklinaatio.