Maan pyörimisliikkeen vaikutus tähtitaivaaseen päiväntasaajalla

Oletetaan että jäät nyt seisomaan päiväntasaajalle ja päästät maapallon pyörimään normaalisti. Se alkaa pyörimään lännestä itään.

Käänny oikealle ja siirrä nenäsi osoittamaan suoraan lähteen. Pohjantähti pysyy silloin horisontissa oikealla puolellasi, mutta Capella ja Alnilam näyttävät laskevan länteen 6 tunnin kuluttua.

Alkutilanne

6 tunnin kuluttua

   

 

Toinen tapa katsoa tapahtumaa lähempää maan pintaa. Alussa tilanne on tämä.

 

 

Pohjoisestä etelään päin katsottaessa tilanne näyttää tältä.

 

 

Kuuden tunnin kuluessa Alnilam ja Capella laskeutuu yläkulminaatiopisteestään kohti horisonttia ollen horisontissa tasan kuuden tunnin kuluttua.

 

 

Pohjoisesta katsottuna tilanne näyttää tältä. Piirsin tähän horisontin kaarevana, jotta voisit kuvitella todellisen tilanteen. Horisontti näkyy sinusta tietysti kaikissa suunnissa.

 

 

Länteen laskeneet tähdet ovat seuraavat 12 tuntia piilossa maapallon toisella puolella. Sen jälkeen ne taas nousevat idästä ja ovat 24 tuntia myöhemmin maapallon pyörimisliikkeen käynnistämisestä jälleen yläkulminaatiopisteessään.

 

 

Kun tähti on yläkulminaatiossaan eli korkeimmillaan horisontista, se on sinusta joko suoraan etelässä tai suoraan pohjoisessa. Toinen tapa sanoa sama asia on todeta että kun tähti on yläkulminaatiossa, sen projektiopiste maassa on sinusta joko suoraan etelässä tai pohjoisessa. Jos tähti on zeniitissä, on sen projektiopiste jalkojesi alla ja tähti suoraan pääsi yläpuolella.

Jos tästä menee ensin pää sekaisin, tämä voi auttaa. Ota käteesi karttapallo ja osoita sen pohjoisnapa kohti suoraan yläpuolella olevaa kattolamppua. Kattolamppu vastaa pohjantähteä.

Huoneen nurkassa oleva pöytälamppu tai jokin muu esine maapallosi korkeudella lattiasta vastaa Alnilamia. Aseta pieni pehmolelu tai leikkisotilas ensin maapallon pohjoisnavalle ja leiki sen kävely sieltä päiväntasaajalle. Miten eri suunnassa lelu näkee ensin Pohjantähden ja sitten Alnilamvastineen? Mitä jos leikkimaapallo pyörii akselinsa ympäri? 


Hamburg VII 2013