Tuntikulma, Greenwichin tuntikulma (GHA)

Nyt sinulla on jonkinlainen kuva leveyspiirin määrittämisestä kun tähti on yläkulminaatiossa. Se perustuu siihen, että tähdellä on aina tietty deklinaatio, kulma tähden ja päiväntasaajan muodostaman tason kanssa. Koska tähdet pysyvät käytännössä paikallaan, niiden deklinaatio ei juuri myöskään muutu. Deklinaatio kertoo sen leveyspiirin, jonka yläpuolella tähti aina on ja jolle sen projektiopiste aina osuu.

Kun maapallo pyörii, tähden projektiopiste liikkuu pitkin leveyspiiriä, joka on tasan yhtä suuri kuin tähden deklinaatio. Projektiopiste kiertää maapallon pitkin leveyspiiriä kerran 24 tunnissa.

Kun halutaan määrittää piste, jonka yläpuolella tähti on kullakin ajanhetkellä, tarvitaan deklinaatio sekä tuntikulma. Tuntikulmia on kolmenlaisia, joista ensin tarkastellaan Greenwichin tuntikulmaa, englanniksi Greenwich Hour Angle (GHA).

Nollameridiaani eli pituuspiiri 0° on sovittu kulkevan tietyssä paikassa maapallolla, Greenwichin läpi Englannissa. Tuntikulma on kulma tämän meridiaanin, maan keskipisteen ja tähden välillä päiväntasaajaa pitkin.

Yllä olevassa kuvassa Alnilamin Greenwichin tuntikulma on noin 270°, Diphdan n. 310°, jne. Maapallon pyöriessä tuntikulma muuttuu jatkuvasti, 1° verran 4 minuutissa.


Hamburg VII 2013